iletişimde Alanlar







Güvenlik alanları
Kişinin diğer insanlarla arasına koyduğu mesafe onlara karşı olan duyguları ile ilgilidir. İnsan sevdiği kişiye yakınlaşır, temas eder. Hoşlanmadığı kişi ile arasına mesafe koymak ister. İnsanlar birbiriyle ilişkilerini esas dört bölgede belirler: mahrem, kişisel, sosyal ve genel alan.

Mahrem Alan
İstanbul da yapılan araştırmalarda mahrem alan 0-25 cm olarak belirlenmiştir. Mahrem alanımızın içine sadece özel duygusal ilişkimiz olan insanları alırız. İstemediğimiz kişiler tarafından mahrem alanımız aşıldığında sıkıntı, gerginlik ve saldırganlık eğilimimizde artış yaşarız. Bu tür olaylar genelde asansörde, dar bir alandan iki kişi aynı anda geçmemiz gerektiğinde, vs. durumlarında olur. Batı kültüründe aynı cins insanlar birbirleri ile öpüşmez. Oysa Türkiye de sevdiğiniz bir arkadaşınız tarafından öpülmeniz çok uzak bir ihtimal değildir.

Kişisel Alan
Arkadaşlarımızla konuşurken koruduğumuz 25-100 cm arası mesafedir. İstemediğimiz insanların en fazla bu kadar yaklaşmasına izin veririz. Aksi taktirde kendimizi çekeriz. İlgi duyduğumuz kişinin bu alana girmesini bize yakınlaşma isteği olarak yorumlarız.

Sosyal Alan
Tanıdıklarımızla, iş yerindeki arkadaşlarımızla ilişki kurarken koruduğumuz 100-250 cm arası mesafedir. Bürolarda buna masalar, saksılar, koltuklar, vs. yardımcı olur. Bu alan içindekilerle selamlaşma gereği duyarız. Kontrol altına almak istediğimiz birine yaklaşırken, bizi kontrol etmek isteyen başka birinden uzaklaşırız.

Genel alan
Otobüs durağı, otellerin lobileri gibi topluma açık alanlarda korumak istediğimiz 250 cm ve ilerisindeki mesafedir. Bu alanın dışındakilerle selamlaşma ihtiyacı duymayız. Sinema salonunda oturduğumuz sıra boşsa kalan koltukların yarısının aşılacak şekilde oturulması dahi bizi rahatsız eder. Ortam el verdiği ölçüde biri bize yaklaştığında bir adım geri atarız.



·  Mahrem Alan (0-45 cm)

·  Kişisel Alan (45-120 cm)

·  Sosyal Alan (120 – 360 cm)

·  Genel Alan (360 -750 cm)


Kişisel Alan mesafelerini belirleyen faktörler


  • Statü
  • Kültür
  • Cinsiyet
  • Yaş Tutum

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oryantasyon eğitimi sonrasında doldurulabilecek form örneği